Kürt Açılımına İlişkin Değerlendirmeler

Cevapla
helindem
Mesajlar: 331
Kayıt: 03 Ağu 2007, 15:06

Kürt Açılımına İlişkin Değerlendirmeler

Mesaj gönderen helindem »

KÜRT AÇILIMINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER
Kürt açılımı tartışmaları sürerken toplumda her kesimden görüşler basın yayın organlarına yansımaya devam ediyor.
Kürt sorununa dönük çözüm tartışmalarının yürütüldüğü bir ortamda aydın ve aydın olma sorumluluğu üzerinde değerlendirmede bulunan oyuncu Deniz Türkali, “Yüreği, aklı ve vicdanı olan herkesin bu sürecin önüne geçemeyeceğini” belirtiyor. 25 yıldan sonra Kürt sorununun demokratik biçimde çözümüne dair adımların atılmaya başlamasını çok önemli bir gelişme olarak değerlendiren Türkali, çözüme yönelik girişimleri baltalamaya çalışanların tavrını vicdansızlık olarak niteliyor. “Barışı ve çözümü destekleyenler bu konuda ne gerekiyorsa her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu biliyor” diyen Türkali, oğullarından biri orduda diğeri de dağda olan bir anneyi ayırmanın hiçbir şekilde mümkün olamayacağı konusunda görüşlerini dile getiriyor. Politikacı ya da siyaset bilimcisi olmamakla birlikte PKK’nın silah bırakmasının şart olduğuna da dikkat çeken Deniz Türkali, muhalif olmanın sadece tek bir şeye muhalefet etmekle sağlanamayacağını söylüyor.
Kürt açılımı ile ilgili tartışma programlarına hemen her gün bir televizyon kanalında rastlanabiliyor. Samanyolu TV’de yayınlanan ve Gazeteci Yavuz Baydar’ın hazırladığı programa konuk olarak katılan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Bostancı, Kürt açılımının çok karmaşık bir sorun olduğunu, çözüm sürecinde insanların zaman zaman sert ifadelere başvurmasının normal olduğunu, ancak tüm bunlara rağmen, amaca ulaşmak üzere izlenecek yolun belirlenmesi gerektiğini ve aklı selim çevrelerin, bu konunun çözümüne dahil olmak isteyen kimselerin açılım konusuna yönelik sert duruşları tolere etmeleri gerektiğini vurguluyor. Aynı programa katılan diğer bir konuk Star gazetesi yazarı Mehmet Metiner ise, demokratik açılım müzakere sürecinin önü açık bir süreç olduğuna dikkat çekerek, DTP’nin içinde güvercinler ve şahinler olmak üzere bir bölünmüşlük yaşandığını, Kandil’in aslında DTP’nin bu şekilde bölünmesini istediğini, demokratik açılım konusunda İspanya’nın örnek alınması gerekmediğini, Türkiye’nin Osmanlı İmparatorluğuna dayanan bir geçmişe sahip olduğunu, tarihsel tecrübeye sahip bir ülke olarak Türkiye’nin kendine özgü bir model yaratabileceğini belirtiyor.
Açılıma ilişkin yurt dışından da tepkiler gündemdeki yerini alıyor. Türkiye’deki reformları tartışmaya hazırlanan Avrupa Konseyine bağlı Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Kürt açılımına destek vererek, bunun yerel ve bölgesel demokrasiyi kuvvetlendirmek için tarihi bir fırsat olduğunu açıklıyor. Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Ian Micallef tarafından yapılan açıklamada, kongrenin Ekim ayında yapacağı toplantıların en önemli gündem maddelerinden birinin “Türkiye’deki yerel ve bölgesel demokrasi reformu” olduğuna işaret ediliyor.
Demokratik açılım yolundaki gelişmeler devam ettiği sürece tartışmalar da süreceğe benziyor. Türkiye çok önemli adımlar atmaya hazırlanırken herkesin arzusu bir daha aynı acıların yaşanmaması olarak karşımıza çıkıyor.
Helin Demir
helindem@mynet.com
Cevapla

“DTP, PKK Yazıları...” sayfasına dön