Bektaşi Sarı Saltuk'un mezhebi nedir?

Cevapla
biralevi
Mesajlar: 1487
Kayıt: 24 Ara 2006, 14:02

Bektaşi Sarı Saltuk'un mezhebi nedir?

Mesaj gönderen biralevi »

Bektaşi Sarı Saltuk'un mezhebi nedir?

Bektaşi önderleri deyince ilk akla gelenlerinden birisidir.
Hatta Hacı Bektaşın müritlerinden birisi olarak kabul edilir.Rivayetlere göre Osmanlı için savaşmış fetihlerde bulunmuş,kahramanlıklar göstermiştir.
Osmanlı bu şahsı benimsemiş ve Sarı Saltuk'un hayatını anlatan Saltukname Fatih Sultan Mehmet'in oğlu Cem'in şehzadeliği esnasında verdiği talimat üzerine Ebu'l Hayr er-Rumi tarafından yedi senelik bir çalışma sonucunda Türk sözlü geleneğinden toplanarak 1480 yılında tamamlanmış ve kitaplaştırılmıştır.

Saltuknamede Sarı Saltık'ın Osmanlı kurucusu Osman gaziyle konuştuğu ve ona şu nasihatte bulunduğu anlatılır :

Ulema ve sulehayı sevün,rağbet idün ve şeri'ate boyun tutun,ilmü ibadete şürü eylen,Rafiziye ve Hariciye ve münafika rahm itmen öldürün,oda urun.Ve bu Hanefi mezhebin daim gözet ki cemi mezhebün akdem ve akvası ve pakidir.

TÜRKÇESİ

Alimleri ve salihleri sev,onlara iyi davran ,şeriate uy,ilim ve ibadete başla,Rafizi'yi ve harici'yi ve münafığı acımadan öldür,ateşe at.Hanefi mezhebinden ayrılma.Çünkü o tüm mezheplerin en eskisi en kuvvetlisi ve temizidir.'
(Ebü'l -Hayr-ı Rumi, Saltuk-NAME,Haz.Şükrü Haluk Akalın,Ankara 1990-sh:293 )

Hemen kendisinden 200 yıl sonra başkalarının yazdığı itirazı gelebilir öyledir de
yani bu sözleri gerçekten söyleyip söylemediğini bilmiyoruz,ama buradan şu sonuçları elde edebiliyoruz.

Fatih Sultan döneminde Hacı Bektaşın halifesi kabul edilen bir bektaşi dervişinin hayatını anlatan bir eseri Osmanlı yazdırıyor ve eserde bu sözler söyletiliyor.
Osmanlının 1480 lerde bektaşiliği kabulü ve bakışı böyle.
Osmanlı bektaşilerin ve bektaşiliğin Sünni hanefi olduğunu kabul ediyor.Hatat bunu yazıya geçirerek ilan ediyor ve dönemin hiçbir eserinde aksine bir görüş ileri sürülmüyor.

Zaten bu yüzden 1826 ya kadar ki, osmanlı sultanları bektaşilere her türlü desteği vermişlerdir.Çünkü bu tarikatı kendilerinden kabul ediyorlardı.
Bektaşi dervişleri Fatih döneminde böyle algılanıyordu.Hatta bir müddet sonra Padişah 2.Bayezit Balım sultanı atayarak tarikatı örgütlendirecektir.BU nedebnle Balım sultan 2.pir kabul edilmişti.
Daha ilginci Yavuzlardan kanunilerden çok daha önce RAFİZİLERİN öldürülmesi gerektiği ilan ediliyordu.
Bu ilan Hacı Bektaş müridi Sarı saltuk'un ağzından ilan ediliyordu.
1910 lu yıllarda Bektaşi önderi Cemalettin çelebi Müdafa isimli eserinde Şiileri sapıklıkla suçlarken aynı çizgiyi devam ettiriyordu,günümüzün gerçek bektaşileride biz şii değiliz derken aynı çizgiye dayanıyorlardı.

Biz Bektaşilik Osmanlının kurduğu temelde sünni tasavvufi bir tarikat yapılanmasıdır ve zamanla mutasyonlarla İslam dışına çıkmıştır derken bu gerçeklere işaret etmek istiyorduk.

İttihatçıların Türk-İslam senteziyle Alevilerin yada Kızlbaşların merkezi hacı bektaş olsun siyasetinin cumhuriyet dönemindede kabul görmesiyle tepeden oluşturulan Alevi-Bektaşi kavramından bir an önce kurtulmamız gerekiyor.
Bektaşilik kamburunu sırtımızdan atıp sadece alevi olduğumuzu ilan etmemiz gerekiyor.

Biz aleviyiz diyen herkesin bektaşi olmadığınıda ilan etmesi gerekiyor.
Bu basit gibi görünen tavrın arka planında bir toplumun mahşeri geleceğinin şekillendiğini artık aleviyim diyen aydının görmesi gerekiyor.

Çabamız budur.
Cevapla

“Osmanlı - Bektaşi İlişkisi” sayfasına dön