Hacı Bektaşı kaç liraya veli yaptılar?

Cevapla
biralevi
Mesajlar: 1487
Kayıt: 24 Ara 2006, 14:02

Hacı Bektaşı kaç liraya veli yaptılar?

Mesaj gönderen biralevi »

HACI BEKTAŞ KAÇ LİRAYA VELİ YAPILDI?

Osmnalı padişahı 2.Bayezidin önemli bir teorisyen olduğunu fakat babası Fatihle Oğlu Yavuzun görkemlilikleri !! arasında kaldığı için tarihte ki asıl yerini bulamadığını tez olarak ortaya sürmüştüm.

Anadoludaki dinsel kurumsallaşmaları sağladığını,sünnileştirme yönünü hanefileştirme yönünde ivme kazandırdığını dahası Halifenin osmanlıdanda olabileceği düşüncesini geliştirdiğini,resmi tarih yazıcılığını başlattığınıda ileri sürmüştüm.

Yine Osmanlının bu padişahının Balım sultanı görevlendirerek Bektaşiliği kurduğunu,kurumsallaştırdığını ve Hacı Bektaşı kitlelere VELİ olarak sunan kitabı Firdevsi Tavile yazdırdığınıda ortaya çıkarmıştık.

Köprülünün ‘Nakşibendi’ olduğunu kaydettiği ve Firdevsî-i Rumî, Firdevsî-i Tavîl, Uzun Firdevsî veya Türk Firdevsî olarak da bilinen yazarın adı Şerefeddîn Mûsâ’dır.

Yirmiye yakın eseri bulunan Firdevsinin en önemli toplumsal eseri ‘Hâcî Bektâş Velî Vilâyet-nâme’si ve Süleymanname dir.
Elimdeki eksik parça bu yazıcılık için yani Firdevsi Tavilin ‘Hünkar Hacı bektaş Menakıbnamesi’ isimli ve halk arasında velayetname diyede bilinen eseri yazmak için padişahtan kaç lira aldığı bilgisiydi.

Zira 2. Bayezid ve sonrasında padişahlar isteklerini yerine getiren yazarlara para bağışlıyorlardı.

Tarihçi Halil İnalcık’ın ‘Has-bağçede Ayş u tarab’ sh:430(İş bankası kültür yayınları’ isimli eserinde buna ait bir belge yayınlanmış.
Bu 1510 yada 1511 tarihli belgeye göre Firdevsiye 3000 Akçe ve ipek elbiseler verilmiş.

Bu arada bir gerçek daha ortaya çıkıyor bazı tarihçiler Firdevsinin osmanlı bağını ,ilişkisini gizlemek için Süleymanname isimli eserini 2. Bayezidin beğenmediğini yaktırdığını onunda İran kaçtığını söylemeleri anlamsız çıkıyor.

Zira 3000 Akçe para ödülü belgede süleymanname isimli eserin karşılığı olarak gösteriliyor.
Zaten padişahın Süleymannameyi beğenmeme sebebide ilkesellikten değil çok uzun bir metin olmasından kaynaklanıyor.Yine 1512 lerde de istanbulda olması bunu doğruluyor.

Yine Türk Firdevsinin aile boyu Osmanlıya çeşitli lademelerde hizmet eden sadık kullar !! olduğunuda tüm tarihçiler belirtir.

TEZİM ŞUDUR:
Firdevsi Tavil isimli osmanlı şairi Padişah 2. Bayezidin emriyle Hacı Bektaşı keramet sahibi ! bir veli! olarak ilan eden Hacı Bektaş Velayetnamesini’ yazmış ve karşılığında osmanlı padişahından para almıştır.

Kaç akçe aldığına ilişkin şu an elimde resmi bir belge yok fakat osmanlı arşivleri açıldıkça bununda ortaya çıkacağını biliyorum.

Süleymanname karşılığı 3000 akçe ve ipek elbiseler hediye edilmiş olması ve 2. Bayezidin şiar ve yazarlara para vermeyi kurumsallaştıran biri olması bu tezimi kuvvetlendiriyor.

Bu bilgiye kavuştuğumuzda Osmanlı padişahı 2. Bayezidin Hacı Bektaşa kaç akçe lik değer biçtiğinide diğer eserlere verdikleriyle mukayese ederek anlamış olacağız.

Teoman ŞAHİN
Cevapla

“Hacı Bektaş Kimdir?” sayfasına dön