Bir akıl! sapması CEMEL(deve SAVAŞI..

Cevapla
biralevi
Mesajlar: 1487
Kayıt: 24 Ara 2006, 14:02

Bir akıl! sapması CEMEL(deve SAVAŞI..

Mesaj gönderen biralevi »

BİR AKIL SAPMASI ; CEMEL (deve) SAVAŞI....
Bugün dünyanın pek çok yerinde Hz.Ali taraftarlarını öldürüp cennete gideceğine! inanan basiretsiz müslümanlar! yaşamakta olup gerçekte barış ve merhamet dini olan islamı kan ,kılıç ve şiddet dini olarak dünyaya tanıtmaktadırlar.
Bunun kök sebepleri tarihin içinde gizlidir ve tarihteki pek çok olayı inceleyip bu şiddet algılarını yıkıp bu sorunu çözmek zorundayız.
Kısaca aktaracağım CEMEL SAVAŞI da çözmemiz gereken olaylardan birisidir.
Akıllarını ‘nefret ve şiddet sarmalı kaplamış pek çok müslüman tarafından’ 80 yaşındaki Üçüncü halife öldürülüp Medinedeki yahudilerin kullandığı bir çöplüğe yada bataklığa defnedilmesinden sonra Medinede halk halife olması için Hz.Alinin etrafında toplanır.
Hz.Ali : ‘başıma o kadar üşüştüler ki mecbur kaldım halifeliği kabullendim’ der.
Zira Hz.Alinin imamet ve halifelik anlayışıyla başvuranların istemi aynı değildi.
Halifelik kurumsal olarakda çok yıpranmış ,her taraf ehil olmayan insanlarla doldurulmuştu.
Düşünün ki soyu islamın en büyük düşmanı olan ve o iklimde yetişen muaviye gibi bir adam dahi Şama vali tayin edilmişti.
Neyse;
Hz.Aliyi hilafet döneminde hiç rahat bırakmadılar .Onun hilafeti sahabe denilen müslümanlarla savaşmakla geçti.
Hz.Aliyi öldürmek için ilk hareket Peygamberimizin
‘Evinden çıkma’ ilahi emrini dinlemeyen dul eşi Ayşeden gelecekti.
Tarihte CEMEL vakası diye geçen bu olay yada savaş muhaliflerin komutanı Ayşenin bindiği bir deve etrafında gerçekleştiği için ,savaşı bir deve üzerinden komuta ettiği için bu isimle anılıyordu.
Dış görünüşte güya Hz.Ali'den 3. Halifenin kanının hesabını sormak istiyorlardı.
Gerçekte ise O nun İslami anlayışını ve halife olmasını istemiyorlardı.
Sonuçta Ayşe Hz.Aliyi öldürtemedi ve yenildi.
Hz.Ali peygambere hürmeten onu koruyarak Medineye gönderdi.
İçlerinde sahabelerinde olduğu 20 .000 (yirmi bin) civarında müslüman bu savaşta hayatını kaybetti.
Hakkında pek çok ayet ve hadis olan Hz.Aliyi katletmek için savaşan Ayşenin bu hareketi müslümanlar için çok çetin bir sınavdı.
Düşünün ki o çağda orada olsaydınız
Kimden yana olurdunuz?
Bir tarafta Hz.Ali diğer tarafta peygamberimizin eşi..
Çoğu savruldu ve bu olayda hakkı batılı ayırt edemediler.
Buradan yani Müslümanların birbirlerine bu şekilde topluca girip savaştıkları ilk olaydan BAZI ÇIKARIMLAR YAPABİLİRİZ.
1-İlahi sınav zordur.
Eğer o gün müslümanlar İmam Ali ile peygamberimizin eşi Ayşe arasında kalmışlarsa bugünkü sınavda buna benzer çetinliktedir.
2-Her iki taraftada sahabe vardı dolayısıyla ‘Sahabem gökteki yıldızlar gibidir hangisine tutunsanız kurtulursunuz’ şeklindeki rivayetin UYDURMA olduğu anlaşılmaktadır.
Zira SAHABELERİN hepsi hak olsaydı ,hepsine tutunan kurtuluyor olsaydı bu sahabeler birbirini öldürmek için savaşmazlardı.
Zira hak ehli birbiriyle asla savaşmaz.
3-Yine aynı şekilde ‘Cennetlikle müjdelenen on kişi ,aşereyyi mübeşşere’ diye bilinen rivayetinde UYDURMA olduğu ortaya çıkıyor.
Çünkü rivayette ismi geçenlerden özellikle Talha ve Zübeyir Hz.Aliyi öldürmek için Ayşenin ordusuna katılanlardandı ve savaş sonunda öldürülmüşlerdi.
Yani hem Hz.Aliyi öldürmeye kalkışıp hemde cennetlikle müjdelenmek,yada bu rivayette adı geçen cennetlik denilenlerin hemen tamamının Hz.Ali’nin halifeliğine karşı olması akla mantığa uygun olmasa gerektir.
4-Bu ilk savaş hakkın kişilere bakılarak tespit edilemeyeceğini hakkın kendisini tüm unsurlarıyla tanımak gerektiğini öğretmiş olsaydı,Ayşenin deve savaşından hemen sonrasında sıffin savaşında muaviye Hz.Aliyi öldürmek için ‘dişi ve erkek deve arasındaki farkı anlamayan ! ‘ o kadar asker toplayamayacaktı.
5-Sözde yada sorulduğunda ‘Bende,bizde Hz.Aliyi seviyoruz’ diyen insanların aslında çoğunun kendisini kandırdıklarını Hz.Aliye karşı yapılan savaşlarda rol alanlar türünden anlıyoruz.
Hem Aliyi sevmek hemde Onu öldürmek isteyen tarihi tüm şahsiyetleri sevmek yada Hz.Ali taraftarlarına (şii) düşman olmak başka nasıl mümkün olabilir?
Son sözü Allahın Resulü söylemiş olsun:
''Ali'yi seven, beni sevmiştir. Ona düşmanlık, bana düşmanlıktır. Onu inciten beni incitmiştir.Beni inciten de elbette Allah'ı incitmiş olur.'' (Taberani)
DOSTLARIM
ONLARIN SINAVLARI BÖYLESİNE ZORKEN
BİZİM YAŞAM SINAVIMIZI KOLAY MI SANIYORSUNUZ?
ÖYLESİNE İNKAR VE KABULLER ARASINDAYIZ Kİ..
Allah HEPİMİZİN YARDIMCISI OLSUN....
Teoman Şahin
Cevapla

“İslam Tarihi” sayfasına dön