Yokluk İçin Yaratılan Şeyler Yok Olacaktır .....İmam Hüseyin (as)

Allah'ı tanımakta akli, nizami ve diğer tüm yönlerin ele alınabileceği platform.
Cevapla
beyazgül12
Mesajlar: 1390
Kayıt: 26 Haz 2014, 15:36

Yokluk İçin Yaratılan Şeyler Yok Olacaktır .....İmam Hüseyin (as)

Mesaj gönderen beyazgül12 »

Basra halkı İmam Hüseyin e (as) " Samed" in ne anlama geldiğini soran bir mektup yazdılar. İmam Hüseyin (as) cevabında şunları yazdı :


Rahman ve Rahim olan Allah ın adı ile


Düşüncesizce Kur an a dalıp onda mücadele etmeyin ve bilginiz olmadan onun hakkında konuşmayın . Dedem Resulullah ın ( saa ) şöyle dediğini duydum :" Kim ,Kur an hakkında bilgisi olmadan konuşursa oturduğu yer ateşle dolacaktır. " Kuşkusuz münezzeh Allah " Samed " i açıklamış ve şöyle buyurmuştur :


" Allah' u ahad ,Allah' u Samed " sonra bu şekilde tefsir etmiştir:

" Lem Yelid velem yuled ,velem yekun lehu kufuven ehad." " lem yelid " yani ; O'ndan yaratıklarından çıktığı gibi çocuk ve yoğun ve katı şeyler çıkmaz. Nefis gibi latif şeyler de O 'ndan çıkmaz. Aynı şekilde uyuklamak ,yatmak ,hayal ,gam ,hüzün ,sevinç ,gülmek ,ağlamak ,korku ,ümit ,istek ,sıkılmak ,açlık ,tokluk gibi kısımlara da ayrılmaz. O' ndan bir şeyin çıkmasından veya katı ve latif şeylerin O 'ndan doğmasından yücedir.


" velem yuled " yani ; " Yoğunlaşmış eşyaların kendi unsurundan ,şeyin şeyden ,hayvanın hayvandan ,bitkinin yeryüzünden ,suyun kaynağından ,meyvenin ağaçtan çıktığı gibi ,bir şeyden doğmamış ,bir şeyden çıkmamıştır. Aynı şekilde latif eşyanın kendi merkezinden ,görmenin gözden ,duymanın kulaktan ,koklamanın burundan ,tatmanın ağızdan ,konuşmanın dilden ,marifet ve teşhis etmenin kalpten ,ateşin taştan çıktığı gibi çıkmaz. Belki O, Samed Allah tır ki ,ne bir şeydendir ,ne bir şeydedir ve ne bir şeyin üzerindedir. Eşyayı yoktan var edip yaratandır. Eşyayı kudretiyle inşa edendir. Kendi meşiyeti ile yokluk için yaratılan şeyler yok olacaktır. Kendi ilmi ile kalıcı olarak yaratılan şeyler kalacaktır. İşte bu Allah Samed dir " Lem Yelid Velem Yuled " doğmamış ,doğurmamıştır,gizliyi ve açığı bilendir ,büyük ve yücedir ," Velem yekun lehu kufuven ehad " yani ; hiçbir şey O ' nun dengi değildir ...


Tevhit / sayfa no /111

Şeyh SADUK ( Allah ondan razı olsun )
Cevapla

“Allah (Tevhid) İnancı” sayfasına dön