FARZ NAMAZLAR

Dinin ana direği namazdır...
Cevapla
Ali
Mesajlar: 636
Kayıt: 24 Ara 2006, 08:34

FARZ NAMAZLAR

Mesaj gönderen Ali »

Alıntıdır...

1-Günlük namazlar; Günlük farz namazlar beştir.Sabah, İki rek’at; Öğle ve İkindi, her biri dört rek’at; Akşam, üç rek’at; Yatsı, dört rek’at olup toplam onyedi rek’at farz namaz vardır. Yalnız yolculukta iken dört rekatlı namazlar ikişer rekat olarak günlük farz namaz toplam onbir rekat olarak kılınır.

2-Ayat namazı; Zelzele, güneş tutulması, ay tutulması gibi insanları korkutacak olaylarda farz olan namazdır.

3-Cenaze namazı; Ölüyü defnetmeden evvel cemaatle yapılan duadır.

4-Tavaf namazı; Hacca giden yada umre yapan kimsenin kılması gereken namazdır.

5-Büyük oğul üzerine farz olan babanın kaza namazı; Eğer baba, namaz ve orucunu yerine getirmemiş olursa, Allah’ın emrine itaatsizlikten terketmeyip kaza edebilecek halde imişse, ölümünden sonra büyük oğula kaza etmesi farzdır; ya onları kendisi yerine getirir veya başkasına yaptırır. Allah’ın emrine itaatsizlikten terketmiş olsa bile ekseri ulemanın fetvalarına göre farz olarak büyük oğul aynı şekilde amel etmelidir. Babanın yolculukta tutmadığı bir orucu kaza etmesi mümkün olmamışsa bile yine aynı şekilde büyük oğul kaza etmelidir.

6-Ücret, nezir, yemin, ahd dolayısıyla farz olan namaz; Bir kimse, başka bir kimsenin yerine veyahut kendi kendisine ahdederek, yemin ederek yada herhangi birisinin kaza namazını eda için ücret karşılığında kılınan namazlar.

NAMAZIN FARZLARI

Namazın farzları Onbirdir;

Bu farzların bazıları rükundur. Yani bunları bilerek veya bilmeyerek eksik veya fazla yapmak namazı bozar. Bunlar beş tanedir, 1-Niyet, 2- İftitah (Başlangıç) Tekbiri, 3- Kıyam, 4-Rükü, 5-Secdeler

1- Niyet; İnsanın yaptığı şeyi ve niçin yaptığını kalbinden geçirmesidir. Mesela; dört rek’at öğle namazı kılıyorum kurbeten ilallah sözünü diliyle söylemesi gerekmez.

2- Kıyam; Ayakta durmak, elleri yanlara salmak.

3- Tekbir; Her namazın başlangıcında ve her rükun’un aralarında geçiş için söylenen “Allahu Ekber” sözü.

4- Rüku; Elleri dize koyarak eğilmek.

5- Secdeler; Alnın, avuç ayalarının, dizlerin ve ayak parmak uçlarının yere değmesi. Burnun değmesi ise sünnettir.

6- Kıraat (Okumak); Fatiha suresi ve tam bir sureyi okumak.

7- Zikr; Rukü ve secde de Allah’ı anmak.

8- Teşehhüd; İnsan bütün farz namazların ikinci rekatlarında, akşam namazının üçüncü rekatında, ikindi, yatsı ve öğlen namazlarının iki ve dördüncü rekatlarında bedeni sakin olduğu halde oturması.

9- Selam; Namazı bitirmek için, teşehhüdden sonra okumak.

10- Tertib; Namazı sırası ile kılmak.

11- Muvalat; Namazın farzların peşpeşe ve aralıksız yerine getirmek.
Cevapla

“Namaz” sayfasına dön