NASA'yı hack'ledi, mahkeme kararsız

Cevapla
Muhammed
Mesajlar: 545
Kayıt: 29 Oca 2007, 11:41
Konum: Galu Bela...

NASA'yı hack'ledi, mahkeme kararsız

Mesaj gönderen Muhammed »

NASA'yı hack'ledi, mahkeme kararsız

NASA ve ABD ordusunun çeşitli birimlerindeki bilgisayarlara sızmayı başaran Britanyalı bilgisayar kurdunun mahkemesinde kararsızlık sürüyor.

Resim

Amerikan savcıları tarafından 2002 yılında aralarında Pentagon, ABD ordusu, donanması ve uzay araştırmalarıyla bilinen Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın bilgisayar sistemlerine sızarak 700.000 dolar değerinde hasara sebep olan Gary McKinnon'ın davası sürüyor.

"Ordu sistemleri üzerinde tüm zamanların en büyük hack girişimi" olarak adlandırılan olay konusunda McKinnon her şeyin basit bir merakla başladığını ifade ediyor. McKinnon, bilgisayarlarla haşır neşir olduğunu ve uzayda yaşamın olup olmadığına merak sardığı için ordu ve NASA'nın sistemlerinde bu konuda belgeler bulabilmek amacıyla girişimlerde bulunduğunu aktarıyor.

Amerika'da yargılanacak

Ancak Britanya'nın en yüksek kademedeki mahkemesi ise bu iddiaların ciddiyetini yeterli görmeyerek sanığın İngiliz kanunlarındaki en uzun süreli mahkumiyeti alabileceğini belirtiyor. Mahkeme aynı zamanda McKinnon'ın işlediği uluslararası suç nedeniyle Amerika'da yargılanması gerektiği konusunda da bir kararı onamıştı. Kararsızlık sürerken sanığın Amerikan mahkemelerindeki yargılama sürecinden sonra alacağı ceza belirleyici olacak.

McKinnon'ın avukatları ise konuyu tartışmaya açarak sanığın Amerika'ya teslim edilmesinin insan haklarını çiğneyeceği iddiasıyla temyize gitmiş ve yargı sürecinin Britanya dahilinde olması gerektiği konusunda ısrarcı olmuştu.

Eğer McKinnon Amerika'da suçlu bulunursa, uzmanlar sanığın 70 yıl hapis ve 1.75 milyon dolarlık para cezasına çarptırılabileceğini ifade ediyor.

Gary McKinnon'ın hack girişimi büyük yankı uyandırmış ve ardından açılan internet siteleriyle özgür bırakılması veya en azından Britanya'da yargılanması konusunda destek toplamıştı.

Kaynak: cnetturkiye.com
Cevapla

“Bilgisayar, İnternet” sayfasına dön