abdest

Dinin ana direği namazdır...
Cevapla
Ali
Mesajlar: 636
Kayıt: 24 Ara 2006, 08:34

abdest

Mesaj gönderen Ali »

Allah buyuruyor; “Ey İman edenler! Namaz için kalktığınızda (abdestsiz iseniz) yıkayınız yüzlerinizi ve dirseklerle birlikte ellerinizi, meshediniz başınızın bir kısmını ve kaab kemiklerine kadar ayaklarınızı...” (Maide-5

Beşinci İmamımız İmam Muhammed Bagır(as), Resulullah(sav) efendimizin abdest alışını fiili olarak şöyle tarif ettiler; “İmam, su dolu bir kap istedi. Önce ellerini yıkadı, sonra kabdan bir avuç su aldı, onunla yüzünün üst tarafından aşağıya doğru çekerek yüzünü yıkadı. Sonra bir avuç su alıp, dirsekten parmak uçlarına kadar sağ kolunu yıkadı. Sol kolunu da aynı şekilde yıkadı. Sonra, elindeki kalan ıslaklık ile başının ön tarafından bir kısmını meshetti, yine ellerinin ıslaklığı ile parmak uçlarından kaab kemiklerine (bilek hizasına) kadar ayaklarını meshetti.” (Furu-u kafi; c.3, s.24)

İşte, Allah’ın emrettiği ve peygamberimizin de almış olduğu abdest böyle idi.

ABDESTİN FARZLARI

1-Niyet; Allah’a yakınlaşmaya, abdest almaya kalb ile yönelmektir. Kalbinden geçirmektir.

2-Yıkamak:

a) Yüzü yıkamak; Yüzü, uzunluğuna, yukarıdan aşağıya doğru saçların çıktığı yerden çenenin sonuna kadar; enine ise; orta parmakla baş parmak arası kadar yıkamak gerekir. Yüzü yıkamak yukarıdan aşağıya (alından çeneye) doğru olmalıdır.

b) Dirseklerle birlikte elleri yıkamak; Eller dirseklerden aşağıya doğru parmak uçlarına kadar yıkanmalıdır.

3- Meshetmek

a) Başı meshetmek; Başın, alın hizasına düşen kısmından bir bölümü meshedilmelidir. Mesh; yüz ve dirseklerle birlikte eller yıkandıktan sonra eldeki geriye kalan ıslaklık ile yapılmalıdır. Hariçten su alınmamalıdır. Eğer eller kurumuş ise, yıkanmış yerlerden el rutubetlendirilir, bu ıslaklık ile mesh edilir.

b) Ayakları meshetmek; Direkt ayağa eldeki rutubetle, baş parmak ucundan topuk hizasındaki çukura kadar meshedilir. Hariçten su alınmalıdır. Eğer eller kurumuş ise, yıkanmış yerlerden el rutubetlendirilir, bu ıslaklık ile mesh edilir.

Ayak yıkamak veyahut mesh denilen ayakkabıya veya çorap üzerinden meshedilemez.

Abdestte yüzü ve elleri yıkamak ile başın önünü ve ayakların üzerini meshetmek farzdır.

Ağza ve burna su vermek müstehaptır. İstenirse yapılan amellerdir, zorunlu değildir.

Abdestin sahih olmasının şartları fıkıh kitaplarında ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

FARZ GUSÜLLER

Farz gusüller yedi tanedir.

1- Cenabet güslü;

2- Hayız guslü,

3- Nifas guslü,

4- İstihaze guslü,

5- Ölüye değme guslü,

6- Ölü guslü,

7- Nezir, yemin ve benzeri şeyler nedeniyle farz olan gusül.

İster farz olsun ister müshehap gusül şu şekilde alınır; Önce bedenin temizlenmesi gerekir(suyun geçmesine engel olacak şeylerden vücud temizlenir), sonra niyet edilir ve Beden üç’e ayrılır. Önce baş ve boyun, sonra bedenin sağ tarafı sağ omuzdan aşağı, sonra sol tarafı sol omuzdan aşağı doğru yıkanmalıdır.

Burada kuru yerin kalmaması farzdır.
Cevapla

“Namaz” sayfasına dön