Türkiye'de Kürtler İçin Yeni Açılımlar Memnuniyet Verici

Cevapla
helindem
Mesajlar: 331
Kayıt: 03 Ağu 2007, 15:06

Türkiye'de Kürtler İçin Yeni Açılımlar Memnuniyet Verici

Mesaj gönderen helindem »

TÜRKİYE’DE KÜRTLER İÇİN YENİ AÇILIMLAR MEMNUNİYET VERİCİ

Kim ne derse desin 1 Ocak’ta yayın hayatına başlayan TRT Şeş, kaliteli ve seviyeli yayıncılık anlayışıyla engin denizlerdeki martılar gibi geleceğe adım atıyor. Bazıları için seçim yatırımı olarak değerlendirilse de, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki Kürt vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Her gün basın organlarında TRT Şeş’e yönelik olumlu eleştirilere yer veriliyor.

İspanya'da yayımlanan “El Periodico” gazetesinin internet sayfasında 9 Şubat 2009 tarihinde “Andres Mourenza” imzasıyla yer alan İstanbul çıkışlı bir yazıda; Batmanlı Tikit Ailesi’nin, çok sevdikleri Kürt şarkılarını ilk kez bir Türk televizyonunda görüp dinledikleri zaman gözyaşlarını tutamadıklarından bahsediliyor.

1 Ocak'tan itibaren Türk devlet televizyonu TRT 6 kanalı, ülkede yaşayan 12 milyon Kürtün tarihi isteği olan Kürt dilinde özel bir program sunuyor. TRT 6 için çalışan bir yapımcı ve de Kırmızı Çizgi'nin baş editörü olan Ahmet Sel, "TRT 6’nın yayın hayatına başlamasının, Türkiye'nin demokrasi ve insan hakları alanında attığı en önemli adımlardan biri olduğunu, bunun bir gazeteci için tamamen yeni ve çok heyecan verici bir şey olarak kabul edilebileceğini belirtiyor.

TRT 6'yı yaratma kararının nihayet geçen Kasım ayında alındığı ve ancak bir buçuk ayda yoktan bir kanal kurulduğu, Kürtçeyi akıcı konuşan sunucularla, şarkıcılarla ve gazetecilerle anlaşma yapıldığı vurgulanıyor. Kırmızı Çizgi'nin yönetmeni Ramazan Öztürk, "Eskiden Kürtçe konuşan profesyonellerin bulunmadığına, bir dil otoritesinin de olmadığına, Kürtçe redaktörlük veya Kürtçe dublaj gibi yeni meslekler ihdas edilmesi gerektiğine” dikkat çekiyor. Ayrıca ilk kez insanların Bruce Willis'i Kürtçe konuşurken görmelerinin başta şaşkınlık yarattığı, sonradan bu şaşkınlığın mutluluğa dönüştüğü aktarılıyor.

80'li yılların sonunda Saddam Hüseyin rejiminin Irak'ta on binlerce Kürt'ü katlettiği Anfal kampanyasını izleyen Kürt kökenli gazeteci Ramazan Öztürk, şimdi bu yeni projeye odaklandığını ve kendisine hediye verilmiş bir çocuk gibi gözlerinin parladığını ifade ediyor. Editör Ahmet Sel ise, verilere göre, bir ayda TRT 6'nın Türk devlet televizyonunun en çok seyredilen kanalı haline geldiğini ve Danimarka'dan yayın yapan PKK'ya yakın Kürt kanalı ROJ TV'nin yayınını geçtiğini vurgulayarak, "Televizyonumuz çok kaliteli ve çeşitli. ROJ TV ise sadece siyasi propaganda yayımlıyor." şeklinde değerlendirme yapıyor.

Leyla Zana gibi Kürt eylemcilerin bile "yeterli olmasa da ayrılığın çözümüne doğru bir adım" olarak bu girişimi selamladıklarına, diğerlerinin ise AKP’nin Mart ayında yapılacak yerel seçimler açısından salt seçim stratejisi olduğunu düşündüklerine işaret ediliyor.

Kürt müzisyen Sabite Kaya da, "21. Yüzyılda devletin Kürt gerçeğini kabul etmesinden memnuniyet duyduğunu” kaydediyor.

Hoşgörü, açıklık ve demokrasi sayesinde taleplerini rahatlıkla ve serbestçe dile getiren Kürtler, artık eski günlere dönmek istemediklerini, huzur beklediklerini her fırsatta her ortamda açıklamaktan kaçınmıyor. Kürt siyasi hayatına yeni bir nefes olarak doğduğu düşünülen DTP’nin de, yeni açılımları desteklemesi bekleniyor.

Helin Demir
helindem@mynet.com
Cevapla

“DTP, PKK Yazıları...” sayfasına dön