ABD KAMUOYUNDAN BUSH’A “PKK” T

Cevapla
nailamudi
Mesajlar: 45
Kayıt: 19 Tem 2007, 17:12

ABD KAMUOYUNDAN BUSH’A “PKK” T

Mesaj gönderen nailamudi »

ABD KAMUOYUNDAN BUSH’A “PKK” TEPKİSİ!..
“Irak’ta PKK Varlığına İzin Verilmemeli, Somut Adımlar Atılmalı!..”

PKK’nın, ABD’nin kontrolündeki Irak’ın kuzeyinde rahatça faaliyet göstermesine, uluslararası toplumun yanı sıra, ABD kamuoyunun tepkisi de her geçen gün artıyor.

ABD Kongresi’nin Temsilciler Meclisi’nde düzenlenen ve ağırlıklı olarak Kongre üyelerinin katıldığı Türkiye konulu brifingde bir konuşma yapan New Jersey Eyaleti Milletvekili Pascrell (18 Eylül 2007), Kuzey Irak’ta üstlenen ve buradan Türkiye’ye yönelik şiddet eylemlerini yoğun şekilde sürdüren PKK’ya karşı Bush yönetiminin biran önce somut tedbirleri almaması durumunda, ABD’nin uluslararası terörizmle mücadele konusundaki inandırıcılığını kaybedeceği ve Irak’ın kuzeyinin terör örgütlerinin lojistik merkezi haline geleceği uyarısında bulundu.

Türkiye'nin terörle savaşta ABD ile gösterdiği işbirliğini öven Bill Pascrell, "Terörle mücadelede bölgede Türkiye kadar güçlü bir müttefikimiz yok. Türkiye, dünyanın en kritik bölgelerinden birinde yer alıyor. Masum insanları katleden terör örgütü PKK, hem bölge, hem de uluslararası kamuoyu için önemli bir sorun oluşturuyor. Washington, Irak’ın kuzeyine yerleşen ve buradan Türkiye’ye yönelik eylemlerini sürdüren PKK'nın yol açtığı acıları görmezden gelemez” diyerek, Bush yönetimini uyardı.

Bu arada, Amerika'nın eski Merkez Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral John Abizaid, Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi adlı düşünce kuruluşunda düzenlenen toplantıda, bölgesel sorunları değerlendirdi. Emekli general Abizaid, konuşmasında (18 Eylül 2007), bölge için önemli bir problem olan PKK terör örgütüyle mücadelede ABD’nin somut adımlar atması ve Türkiye ile yakın işbirliğini yapması gerektiği vurgusunu yaptı. Bölgede dört temel tehdidin bulunduğunu belirten Abizaid, bu tehditleri El Kaide ve PKK terör örgütleri arasındaki işbirliği, devrimci Şii aşırıcılığın yayılması, Arap–İsrail sorununda çözümsüzlük ve ekonomilerin petrole bağımlılığı şeklinde sıraladı.

Irak konusunda ABD’nin bazı hatalar yaptığını kabul eden emekli Orgeneral Abizaid, Türk-Amerikan ilişkileri ve özellikle PKK terör örgütü ile ilgili olarak da şunları söyledi; “Washington’un Irak’ın kuzeyinde faaliyet gösteren ve buradan Türkiye’ye saldırılar düzenleyen PKK terörüne karşı etkili olmaması nedeniyle Türkiye açısından ciddi bir memnuniyetsizlik olduğunu biliyorum. Müttefikimiz Türkiye'ye, Türk ordusuna ve Türkiye'nin laik düzenine çok büyük saygı duyduğumu belirtmeliyim. PKK'nın terör örgütü olduğu konusunda hem fikiriz. PKK terör örgütüne karşı ABD somut adımları atmada oldukça gecikti. PKK terörüne karşı verdiğimiz sözleri biran önce tutmalıyız. Washington, teröristlerin Irak’ın kuzeyindeki sığınaklarını yok etmek ve finansman kaynaklarını kesmek zorunda. PKK terörüne karşı kısa sürede somut sonuçlar alamazsak, uluslararası toplum karşısında güvenilirliğimizi kaybedeceğiz. Türkiye, stratejik olarak dünyadaki en yakın dostumuz, hem de NATO müttefikimiz. Eğer PKK konusunda Türkiye’ye verdiğimiz sözleri tutabilirsek, terörizmle mücadelede işbirliğinin en güzel örneğini vermiş olacağız.”

Washington'daki düşünce kuruluşlarından “Potomac Enstitüsü”nde yetkili emekli Albay Gary Anderson imzasıyla yayınlanan basın açıklamasında ise (18 Eylül 2007) “Kürtlerin bağımsız bir devlet kurmak isteyeceklerini ve bunda başarılı olabileceklerini sanmıyorum. Kürtlerin bu girişimleri, bölge ülkeleri tarafından kabul edilmez. Araplar arasında en azından kağıt üzerinde Irak'ın bölünmesini isteyen olduğuna inanmıyorum. Iraklılar arasında hala güçlü bir milliyetçilik duygusu var. Bu Kürtler için geçerli olmayabilir, ancak Kürtler de, sahibi oldukları özerklikle Irak'ın bir parçası olarak kalmanın kendileri için en iyi yol olduğunun farkındalar. En iyi durumda olan zaten Kürtler. Ekonomileri çok iyi durumda. Türkiye de PKK ve bağımsız ‘Kürdistan’ konuları hariç, Iraklı Kürtlere tepki göstermiyor. Ancak PKK terörü, bölgede çok büyük sorun olabilir. PKK ve Kerkük'teki Türkmenlerin durumuna en kısa zamanda çözüm bulunması gerekir. Türkler arasında Türkmenlerin soykırıma uğrayacağı endişesi hakim.”

Emekli Albay Anderson, Türkiye’nin PKK terör örgütü ile ilgili olarak sınır ötesi operasyon düzenlemesine ilişkin olarak da; “Egemen devletler kendi sınırları tehlike altındaysa, sınır ötesi operasyon yapma hakkına sahiptir. PKK terörü sorunuyla bir an önce ilgilenmek Kürt yetkililerin kendi çıkarına olur. PKK, Irak'taki Kürt yerel yönetiminin egemenlik ve refahı üzerinde en büyük tehdittir. Iraklı Kürtler, PKK terörünün sona erdirilmesinde Türkiye ile yakın işbirliği içinde hareket etmeleri gerekir.”

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times Gazetesi’nde yayınlanan (19 Eylül 2007) benzer bir yorumda ise; “Hiçbir ülkenin sürekli terör tehdidi altında yaşamaya devam edemeyeceği, Türkiye’nin terörle mücadelesinin, ABD’nin, İspanya’nın ya da İngiltere’nin terörle mücadelesiyle aynı meşruluğa sahip olduğu” belirtilerek, “ABD’nin, Kuzey Irak’a yerleşen PKK terörüne karşı Türkiye ile birlikte mücadele etmesi gerektiği” vurgulandı.

ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından “The Washington Institute for Near East Policy” (Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü) ve “Brookings Institute” tarafından çeşitli tarihlerde (Ocak-Mayıs 2007) yayınlanan muhtelif raporlarda, PKK ile El Kaide terör örgütlerinin uluslararası toplum için aynı derecede tehdit oluşturdukları belirtilerek, bölgede en önemli problem haline gelen PKK terörüne karşı Bush yönetiminin somut adımlar atmaması durumunda, Irak’ın kuzeyinin sadece PKK için değil, El Kaide gibi diğer terör örgütleri için de en önemli üs haline geleceğine dikkat çekilmişti.

Elbette hiçbir ülke terörizmi tek başına çözemez. Amerikan askeri yetkililer, bugün El Kaide ve diğer örgütlerin faal olduğu Bağdat ve etrafındaki bölgelerde güvenliği sağlamaya öncelik veriyorlar. Kuzey Irak’ta olay çıkmadığı dönemde böyle bir strateji uygulamaları kabul edilebilir, ama bir süreden beri terörist saldırılar Irak’ın kuzeyindeki kent ve kasabalara da sıçradı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1483 sayılı kararı uyarınca Irak topraklarındaki egemen güç olarak belli hukuki sorumluk üstlenen ABD, Irak’ın kuzeyinde etkisini göstermeye başlayan terör örgütleri arasındaki işbirliğinin (PKK-El Kaide), yakın dönemde Amerikan askerleri ve Bağdat yönetimi için en önemli tehdit oluşturacağı gerçeğini gözden uzak tutmamalı.

Nail Amudi
nailamudi@yahoo.com
Cevapla

“Serbest Kürsü” sayfasına dön