Hazreti Fatıma ( sa) ve Biz

Alevilikte Ahlak, İrfan gibi manevi konuları bu bölümde paylaşabilirsiniz.
Cevapla
beyazgül12
Mesajlar: 1390
Kayıt: 26 Haz 2014, 15:36

Hazreti Fatıma ( sa) ve Biz

Mesaj gönderen beyazgül12 »


HAZRETİ FATIMA SELAMULLAH ALEYHA VE BİZ


( Üstad Refi nin Sohbetlerinden Uyarlanmıştır)


İslam kadının toplumdaki yerini almasına kesinlikle karşı değildir,bilakis bunu destekler.

Bir kadının ," Kadınlar erkek doktorlara muhtaç olmasınlar " diye doktor veya hemşire olmaya çalışması ibadettir.

Bir kadının ," kadınlar erkeklerle fazla haşır neşir olmasınlar " diye kadın giyimi alanında ticaret yapması ibadettir.

Bir kadının ," kadınların özel durumları ,ibadetleri ve yaşamları hakkında daha rahat bilgi almaları sağlamak için " eğitim görmesi ve bu alanda kadınlara hizmet etmesi ibadettir.

Bu örnekleri dilediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz.

Eğer kadan kendi hukukunu koruyarak iffeti ve asaletiyle iş yapacaksa konumuna ,gücüne ve yeteneğine uygun bütün alanlarda çalışabilir ,okuyabilir.

Kuşkusuz ,"Ben bu hedefler için çalışıyorum ! " demek ,başlı başına o amaçla çalışmak anlamına gelmez. İnsan ,kendi dünyasını en iyi bilendir. Dolayısıyla kendi kendisini kandıramaz ; sadece avutur.

Bu yüzden ,hakkında onlarca ayet nazil olan ( insan ,7-10;Al-i İmran ,61; Kevser Suresi vs) Peygamberin Sallallahu Aleyhi ve Alihi nin kızı ,Emirelmüminin Aleyhisselam ın eşi ,İmam Hasan Aleyhisselam ve İmam Hüseyin Aleyhisselam ın anneleri Seyyidet ü Nisail-Alemin Hazreti Fatıma Selamullah Aleyha nın bir olayını size anlatmakla sanırım gereken hatırlatmayı da yapmış olacağım.

Bu olayı özellikle okuyan ve çalışan hanım kızlarımızın iyi dinlemelerini istiyorum. Allah ın Kur an ın ,Peygamber in Sallallahu Aleyhi ve Alihi ve İmamların Aleyhisselam " en idael iffetli kadın modeli " olarak sundukları bu yüce şahsiyeti acaba ne oranda kendimize örnek alıyoruz ve ne oranda ona benziyoruz?
beyazgül12
Mesajlar: 1390
Kayıt: 26 Haz 2014, 15:36

Re: Hazreti Fatıma ( sa) ve Biz

Mesaj gönderen beyazgül12 »

Modaya ,rengarenk giysilere ve makyaja özen gösteren ,erkeklerle içli dışlı olmaktan çekinmeyen ,kimi zaman üzeri açıldığında pek de oralı olmayan hanım kızlarımız !!!! Ne olur beni iyi dinleyin !!!


*****


Hz Fatıma ( sa) Peygamberimizin saa vefatından sonra kocası İmam Ali Aleyhisselam ın başına gelen olaylar ve Fedek hadisesi nedeniyle mescitte bir konuşma yapmaya karar verdi.İmam Ali Aleyhisselam da ona " Hayır ,yapamazsın ; kadın dediğin evinde oturur ,çocuklarına bakar ! " demedi.Bilakis bu konuda destek verdi.


Mescitte ! Erkeklere hitaben !... Konu çok önemliydi. Tarihi bir konuşmaydı ve bu konuşma yapılmalıydı. Ehlibeyt,üzerine düşen görevi yerine getirmeli ve hücceti tamamlamalıydı. Bütün kanıtlar ortaya dökülmeliydi ki insanlar yarın ,Kıyamet gününde ," Biz bunları bilmiyorduk !" demesinler...



Hz Fatıma ,büyük bir kalabalığa konuşma yaptı.

Ama nasıl ?

İşin ilginç yanı da bu zaten
Nasıl ?


Erkekler tarafına bir perde çekildi..Hz Fatıma,Haşimoğullarının kadınları arasında mescide girdi. Yani etrafında başka kadınlar da vardı. Ve o içeriye girdiğinde erkekler ne Hz Fatıma yı ne de Haşimi kadınları görmüyorlardı. Sadece kadınların geldiklerinden haberleri olmuştu.

Hz Fatıma selamullah aleyha ,Kur an da adı geçen iki türlü örtü giymişti.

1- Khimar ( Azerice okunuşu ximar) : Nisa ,31 de çoğul ifadesi ( Khumur/xumur) geçmiştir. Türkçede başörtüsü olarak tercüme edilse de başörtüsünden daha geniş ve uzunca bir örtüdür.Arka taraftan da göğüsleri aşıp göbeğ kadar inen bir başörtüsü türüdür.

Nitekim ayet ,o zamanlar giyim kuşam konusunda pek dikkatli davranmayan kadınlara ,ideal örtünme şekli olarak yine onların bildiği bir örtü olan Khimar ı giymelerini emretmektedir. Yani bu örtü ,o zaman da vardı.Ama bazıları üzerlerine örtü atmalarına rağmen pek dikkat etmiyor,kimi zaman boyun ve aşağısını açık bırakıyorlardı. Açık bırakıyorlardı derken,boyunları göründüğü gibi göğüs hacmi de belli oluyordu. İslam ,bu ayetle sınırı belirledi.

" Khimar kullanın ! yani başınızı örttüğünüz gibi boynunuzu ve göğüslerinizi de tamamen örtün ! Bu şekilde örtünün ki kalplerinde hastalık olanlar ,vücut ölçülerinizden haberdar olmasınlar !"


2- Cilbab: Baştan ayağa bütün bedeni kapatan bir örtü türüdür. Evinizde aile arasında giyindiğiniz mahremiyet giysilerini de örten bir dış giysisidir.Türkçede çarşaf olarak tercüme edilse de bu ,sadece cilbabın yöresel farklı bir versiyonudur.Yani bölgesel kültürlere göre bu dış giysi türü değişebilir. Mesele baş örtüsüyle birlikte vücut hatlarını belli ettirmeyen geniş bir pardösüyü de bu kapsamda ele alabilirsiniz.

" Ey peygamber ! eşlerine ,kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle ,cilbablarını üzerlerine bürünsünler .Bu ,tanınıp rahatsız edilmemeleri için en uygun onanıdır." ( Ahzab,59)

Burada da çoğul ifade eden ve cilbaplar anlamına gelen " celabib" olarak geçer.

" Tanınıp rahatsız edilmemeleri için..."

Yani bedeninizin yanı sıra kadınlığınızı sergileyen ve dişiliğinizi ön plana çıkaran bütün giysileri de örtün! Böyle yaparsanız rahatsız edilmezsiniz !

İşte ,inanan bütün kadınların örnek modeli Hz Fatıma ,erkeklerin arasına çıkması gereken bir durum olduğunda alabileceği bütün tedbirleri almış ,giyinmesi gereken iffet giysisini de üzerine böyle atmıştı: Perdenin gerisinde ,kadınların arasında ,bu iki örtünün içinde .

-Bilin ki ben ,Muhammedin ( saa ) kızı Fatıma yım !!!Size risaletini getiren ve hepinizi İslam la aydınlatan Allah Resulü ,benim babamdır ...


Oradaki herkes,Hz Fatıma nın (sa) sesini duyuyordu ama yüzünü ve fiziğini görmüyordu. Onlar için " Sahibi Fatıma olan " bir kadın sesinden başka bir şey değildi.

Bu yüzden Hz Fatıma nın saçları ,kaşları ,gözleri ve ( son günleri dışında ) fiziği hakkında tarihi bir rivayete rastlayamazsınız. Çünkü o ,namahremden bu denli uzak dururdu.

Bizler ,kızlarımızın adını Fatıma ,Zehra ,Betül vs koyuyoruz. Allah tan umarız ki bu isme layık evlatlar olurlar.diyoruz.İnşaallah biz babalar gibi siz hanım kızlarımız da bu yüce hanımefendinin sa takipçiliğine layık biri olmayı diliyle söyleyenlerden değil,bizzat davranışlarıyla ortaya koyanlardan olursunuz...

Sohbet Sonu

AHLAK KÜTÜPHANESİ
Cevapla

“Alevi Ahlak ve İrfanı” sayfasına dön